Medical Taping Concept

Wat is het Medical Taping Concept?

Het Medical Taping Concept is een behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken. De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrondgedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven. Bij medical taping worden er diverse elastische tapesoorten gebruikt die de spieren in hun functie kunnen ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. De tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid en weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd.

Bij welke klachten?

Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals tennis- of golferselleboog), kniepees- of achillespeesklachten.

De effecten van medical taping:

 • Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie (spanning in de spieren)
 • Opheffen belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer (o.a. bij onstekingsreacties)
 • Vermindering van pijn
 • Ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
  1. stimuleren van proprioceptie (bewegingsgevoel)
  2. Correcties van de bewegingsrichting
  3. Vergroten van de stabiliteit
  4. Neuro-reflectoire beïnvloeding

Hoe ziet de behandeling eruit?

De fysiotherapeut brengt de Medical Tape aan volgens een voor de klacht specifiek patroon. De (latexvrije) tape kan 3 tot 4 dagen gedragen worden zonder dat er huidirritatie ontstaat. De dag voordat er nieuwe tape wordt aangelegd is het raadzaam de tape eraf te halen zodat de huid tot rust kan komen. Ook bij intensieve spierarbeid geeft de tape nagenoeg geen huidproblemen en is  bovendien waterresistent. Afhankelijk van de klacht kan het tapen enkele malen herhaald worden.

 

  

Postelse Hoefln 16 - 5042 KG Tilburg 

 


013-4631228

  info@beterfysio.nl

Postelse Hoeflaan 16, 5042 KG Tilburg

 • Telefoon: 013-4631228